Ce este limbajul html

Limbajul HTML, sau HyperText Markup Language, reprezintă o componentă fundamentală a World Wide Web-ului. Este un limbaj de marcă care definește structura și formatarea conținutului unei pagini web. HTML este utilizat pentru a crea pagini web și pentru a le afișa într-un mod interactiv pe diferite dispozitive, precum computere, smartphone-uri și tablete.

În acest articol, vom explora în detaliu ce este limbajul HTML, cum funcționează, ce rol are în dezvoltarea web și cum poate fi folosit pentru a crea pagini web atractive și funcționale.

Structura limbajului html

HTML este un limbaj de marcă bazat pe etichete (tags) care descriu structura paginii web. Fiecare pagină HTML începe cu o etichetă <html> și se încheie cu o etichetă </html>. În interiorul acestor etichete, pagina este împărțită în două părți principale: capul paginii (<head>) și corpul paginii (<body>).

Capul paginii conține informații despre pagină, cum ar fi titlul acesteia, care apare în bara de titlu a browserului, și legăturile către fișierele externe, cum ar fi stilurile CSS și scripturile JavaScript.

Corpul paginii conține conținutul vizibil al paginii, cum ar fi textul, imagini, link-uri și alte elemente media. Acestea sunt definite folosind diverse etichete HTML, cum ar fi <p> pentru paragrafe, <img> pentru imagini și <a> pentru link-uri.

Funcționarea limbajului html

HTML funcționează pe principiul încorporării etichetelor în conținutul paginii pentru a-i oferi structură și formatare. Fiecare etichetă HTML începe cu caracterul < și se încheie cu caracterul >. De asemenea, multe etichete au o formă de închidere, cum ar fi </p> pentru a marca sfârșitul unui paragraf.

De exemplu, pentru a crea un paragraf de text într-o pagină HTML, putem utiliza eticheta <p> astfel:

<p>Acesta este un paragraf de text.</p>

Acest cod HTML va fi interpretat de browser și va afișa textul „Acesta este un paragraf de text.” ca un paragraf pe pagină.

Importanța limbajului html

Limbajul HTML este esențial pentru dezvoltarea web deoarece definește structura și formatarea paginilor web. Fără HTML, paginile web ar fi doar texte și imagini fără nicio structură sau interacțiune.

În plus, HTML lucrează în strânsă colaborare cu alte tehnologii web, cum ar fi CSS (Cascading Style Sheets) pentru formatarea paginilor și JavaScript pentru interactivitate. Prin combinarea acestor tehnologii, dezvoltatorii web pot crea experiențe online complexe și captivante pentru utilizatori.

Crearea unei pagini web simple

Pentru a crea o pagină web simplă, puteți începe cu un editor de text și să scrieți codul HTML necesar. Iată un exemplu de cod HTML pentru o pagină simplă:

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
    <title>Pagina Mea Web</title>
</head>
<body>
    <h1>Bine ați venit pe pagina mea web!</h1>
    <p>Aceasta este o pagină web de exemplu.</p>
</body>
</html>

Acest cod creează o pagină web cu un titlu în bara de titlu a browserului și un antet mare (utilizând eticheta <h1>) care spune „Bine ați venit pe pagina mea web!” Textul de sub antet este un paragraf simplu.

Cum să înveți html

Pentru a învăța HTML, există numeroase resurse disponibile online, inclusiv tutoriale, ghiduri și cursuri. Puteți începe cu resurse gratuite pentru a vă familiariza cu sintaxa și structura HTML, apoi puteți avansa către materiale mai avansate pentru a dezvolta abilități mai profunde în dezvoltarea web.

Încheiere

HTML este limbajul de bază al dezvoltării web și reprezintă o componentă esențială pentru oricine dorește să creeze și să dezvolte pagini web. Cunoașterea HTML vă permite să controlați structura și formatarea conținutului pe web, deschizându-vă uși pentru dezvoltarea web mai avansată și pentru crearea de experiențe online inovatoare.

Întrebări frecvente

Ce înseamnă HTML?

HTML înseamnă HyperText Markup Language și este un limbaj de marcă utilizat pentru a crea pagini web.

Cum funcționează HTML?

HTML funcționează prin etichetarea conținutului paginii web cu ajutorul etichetelor HTML, care definesc structura și formatarea acestuia.

Ce pot crea cu HTML?

Cu HTML, puteți crea pagini web, structura conținutul acestora, adăuga imagini, link-uri și alte elemente media, precum și controla formatarea paginii.

Unde pot învăța HTML?

Puteți învăța HTML din numeroase resurse online, inclusiv tutoriale, ghiduri și cursuri disponibile gratuit sau contra cost.


Vezi și:

Yvonne

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Yvonne

Lasă un comentariu